Dalekohledy interferometru VLT v Chile. Autor: F. Millour
Dalekohledy interferometru VLT v Chile. Autor: F. Millour

Evropští astronomové pro nás připravují opravdu chutný šálek kávy v oblasti výzkumu exoplanet metodou měření radiálních rychlostí. Pod názvem ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet- and Stable Spectroscopic Observations) se připravuje nástupce současného spektrografu HARPS.

 


Se jménem spektrografu HARPS, nebo spíše s jeho objevy a potvrzováním exoplanet, se na našem webu setkáte relativně často. Instalován je na 3,6 m dalekohledu Evropské jižní observatoře.

 

Španělsko (Kanárský astrofyzikální institut), Itálie (observatoře v Miláně a v Terstu), Portugalsko (Univerzita v Porto) a Švýcarsko (Ženevská observatoř) se spojili pod záštitou ESO, aby připravili nástupce HARPSu.

 

Spektrograf ESPRESSO má být instalován na interferometru VLT v Chile. Astronomové se přitom dostávají do druhé generace přístrojů VLT. Spektrograf tak bude plnit hlavní úkol, pro který byl VLT původně postaven. Čtyři dalekohledy o průměru 8,2 m mohou pracovat společně (s dalšími 4 menšími, pohyblivými dalekohledy), čímž se podaří vytvořit dalekohled o ekvivalentním průměru 16 metrů.

 

ESPRESSO bude schopen pracovat ve dvou režimech. Pod označením 1-UT bude v akci pouze jeden ze čtyř dalekohledů VLT. Astronomové tak budou schopní měřit radiální rychlosti hvězd s přesností menší než 10 cm/s. Pro srovnání: přesnost HARPSu i jeho amerického kolegy HIRES (Keckův dalekohled) je přibližně 1 m/s. ESPRESSO tak bude schopen detekovat až 80% exoplanet zemského typu v obyvatelných zónách okolo hvězd typu Slunce.

 

Astronomové však budou moci nahodit i režim 4-UT. V ten okamžik budou do akce povolány všechny 4 dalekohledy VLT, čímž vznikne dalekohled o průměru 16 m. Přesnost ESPRESSa sice bude „jen“ 1 m/s, za to však bude schopen měřit radiální rychlosti u velmi slabých objektů, které musí dnes astronomové vynechat, neboť současné přístroje na to jednoduše nestačí.

 

ESPRESSO bude také naším „průvodcem po cestě snů“. Spektrograf totiž poslouží jako mezistupeň ke stavbě přístroje CODEX (COsmical Dynamics Experiment), který bude součástí připravovaného dalekohledu E-ELT (Evropská extrémně velký dalekohled) o průměru 42 m. CODEX bude schopen měřit radiální rychlosti hvězd s přesnosti až 2 cm/s.

 

Podle stránek projektu má ESPRESSO začít pracovat v roce 2014. V srpnu 2010 však proběhla konference, na které se v harmonogramu projektu počítá s rokem 2018.

 

Realizace CODEXu pak závisí především na dostavbě samotného dalekohledu E-ELT, která je naplánována na konec tohoto desetiletí (~ 2018).

 

Zdroje:

 

 

 

Reklama